Liffe 20

V najlepši prestolnici na svetu, se je te dni odvijal že 20. Ljubljanski filmski festival imenovan Liffe.

Dovolj objektivnosti!

1. The Men of God!

V zadnjih dneh smo si nekateri člani ogledali določene filme. Jaz samo dva (preveč).

2. Hell!

In bila sta pekel. Po pričanju ostalih kolektivcev ostale stvaritve niso bile dosti boljše.

3. The Sacrifice!

Dvakrat sem se žrtvoval in si ogledal dva filma, za katera sem menil, da mi bosta všeč. Motil sem se!

Prvi z Nicholas Cage-em, Val Kilmerjem in Xzibitom (ha ha ha ha ha ha ha), khm, (ha ha ha ha ha ha ha ha) s prvim delom naslova The bad liutenant. Vroča Eva Mendes je v filmu prilično topla, nekako kot v mikrovalovki pogret toast. Režiser Herzog (pa ne kažem s prstom). Kvazi hollywoodski film C produkcije, dvakrat mikrofon ponesreči uide v kader, igra slaba, zgodba nič kaj prepričljiva, zaplet in razplet pa katarzična kot nogometna tekma Grosuplje : Kalce - mladinci. Globjega pomena ni, zunanje umetniške vrednosti za moje pojme prav tako ne.

Drugi film, veliko obetajoča vikinška koljačina Valhalla Rising; črevesje, počene lobanje, preluknjana vranica, iztaknjen uč,... in vse kar bi še človek pričakoval po ogledu "trailerja" nadvse napete pustolovščine. Skandinavska suhoparnost je tu presegla vse meje, edini svetal trenutek filma je, ko sosed poleg vas (= Marty; pa ne bom kazal s prstom) začne smrčat in se z ostalimi budnimi sosedi (= Davit) komaj zadržujete, da ne padete v neustavljiv krohot. Ne pričakujte več kot 1 ure megle, ki po mojem zelo dobro pri gledalcu poustvarja občutek lakote, žeje in bede, ki so jo trpeli igrani liki, nekaj vrednih scenografij in puhlosti.

Gre namreč za tipičen film, ki je narejen brez kakršnekoli ideje zato, da lahko alterpipl in FDVjevci govorijo o blazni globočini in vsak ustvari svojo lastno idejo filma in jo potem razlaga nam nevednežem. "Ma ne me fopat."

Zanimivo bi bilo kakšne posnetke zakulisja pogledat, ker so se morali blazno zabavati pri snemanju ali pa vsaj prej, ker jaz vem, da bi tako igro zmogel le z butalnim mačkom in popolnoma odvzeto voljo do življenja. Čestitke igralcem.

4. Revenge!

Kratek sestavek za vse trobentače, ki razširjajo o blazni širini Liffe-a in prikazanih ustvarjanj. Liffe sam po sebi je v redu, dobra priložnost, da se alter-jevci grupoma zbirajo in agrft-jevci razmišljajo na kakšen način je mogoče še prikazat samomor v filmu ter kakšne družbene probleme bi lahko še izpostavili preko filma. Ne mi pa basat, kako zelo superfinofajn je to in kako plehki smo moški, ker raje gledamo nogomet. Buče, da so prikazani filmi umetnost ali pa vsaj dobri pa naj ne rastejo na zeljnikih. Ne na mojem, ne na vaših.

Liffe me je videl prvič in po vsej verjetnosti tudi zadnjič.

Želel sem si, da bi bilo v celotni moji objavi malo več smisla kot v filmu, vsebina sestavkov dejansko je v povezavi z izbranimi točkami, nalašč pa sem izpustil dve točki (=maščevanje).

Če vas zanima kateri, si oglejte film Valhalla rising. Priporočam, da s seboj vzamete dekco in povšterček.